Το XMF - low intervantion 2020 "ανοίγει" νέους δρόμους έκφρασης στην αγαπημένη σου ποικιλία!

Η νέα ετικέτα του Άρη Τσέλεπου που αποτελεί και την καινούργια έκφραση της ποικιλίας Μοσχοφίλερο.

Κτήμα Τσέλεπος

Στη καρδιά της Πελοποννήσου κρύβεται μία ιστορία κρασιού εδώ και 30 χρόνια με φόντο τα οροπέδια του Μαίναλου, του Αρτεμισίου και του Πάρνωνα. Είναι το Κτήμα Τσέλεπος στην Αρκαδία με έναν αμπελώνα που εκτείνεται στα 6200 στρέμματα και σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 650 μέτρα. Οι ξακουστές ποικιλίες της Μαντινείας είναι δύο, το Μοσχοφίλερο και η Ασπρούδα. Βεβαίως η ντίβα του αρκαδικού αμπελώνα είναι η πρώτη που βρίθει στις καλλιέργειες της περιοχής δίνοντας φίνα κρασιά, κομψά και ζωηρά τα οποία φέρνουν και την ένδειξη ΠΟΠ.

Αυτή την γοητεία & ιδιαιτερότητα αντιλήφθηκε αμέσως και ο Γιάννης Τσέλεπος δημιουργώντας το Κτήμα το 1989 με το Μοσχοφίλερο να κινεί τα "νήματα". Μέχρι και σήμερα συνεχίζει να δημιουργεί τάση τόσο στην αμπελοκαλλιέργεια όσο και στην οινοποίηση με την νέα γενιά να έχει πάρει για τα καλά τα ηνία, να ξετυλίγει ένα οινικό αφήγημα πολυδύναμο και καινοτόμο, να αναδεικνύει τις δυνατότητες της πρωταγωνίστριας ποικιλίας και να αναζητά για εκείνη νέους δρόμους έκφρασης.

Κτήμα Τσέλεπος

Το XMF ή αλλιώς Experimental Moscofilero είναι μία καινούργια έκφραση της ποικιλίας Μοσχοφίλερο για χειρός του Άρη Τσέλεπου. Προέρχεται από επιλεγμένα σταφύλια του ιδιόκτητου αμπελώνα του Κτήματος, Περπατιάρα σε υψόμετρο 760 m, τα οποία συλλέγονται στα μέγιστα επίπεδα ωρίμανσης. Έπειτα από τη συλλογή τους τα σταφύλια οδηγούνται σε ανοξείδωτη δεξαμενή, όπου παραμένουν μαζί με τα στέμφυλα και λαμβάνει χώρα η εκχύλιση χωρίς καμία προσθήκη θειωδών.

Η αλκοολική ζύμωση ξεκινά αυθόρμητα από γηγενείς ζύμες. Στη συνέχεια το κρασί ωριμάζει σε πήλινους αμφορείς για περίπου 6 μήνες και έπειτα ο οίνος εμφιαλώνεται αφιλτράριστος. Βασική αρχή της παραγωγικής διαδικασίας είναι η οινοποίηση με τις απόλυτα αναγκαίες και ήπιες επεμβάσεις, σε στυλ "orange".

Κτήμα Τσέλεπος

Με το αποτέλεσμα να είναι κάτι περισσότερο από εκπληκτικό καθώς το ποτήρι της γευσιγνωσίας γεμίζει με ένα κρασί με βαθύ ροζ, οριακά κόκκινο χρώμα με πορτοκαλί ανταύγειες και χαρακτήρα που θυμίζει natural. Η ένταση αλλά και η ποιότητα του φρούτου του, η πολυπλοκότητα, η ποιότητα των τανινών, η οξύτητα του αλλά και το γεγονός ότι έχει εξελιχθεί όμορφα στην φιάλη για δύο χρόνια, δημιουργούν ένα ακαταμάχητο σύνολο που θα κερδίσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Στη μύτη, επικρατούν κυρίως τα ανθικά αρώματα και ιδίως αυτό του τριαντάφυλλου, αρώματα τρούφας, κυδωνιού, αποξηραμένων κόκκινων φρούτων καθώς και βοτανικά. Το στόμα είναι γεμάτο με ισορροπημένη οξύτητα και απαλές τανίνες που του προσδίδουν δομή και διάρκεια. Παλαιώνει από 3 μέχρι 5 χρόνια και η παραγωγή του είναι περίπου 1000 φιάλες.

Λεπτομέρειες Οίνου

Χρώμα: Ερυθρωπό
Γλυκύτητα: Ξηρό
Ποικιλία: Μοσχοφίλερο
Χρονιά: 2020
Παραγωγός: Κτήμα Τσέλεπου
Αλκοόλ: 13 %
Χώρα: Ελλάδα
Περιοχή: Μαντινεία

Με τι να το συνδυάσεις

Food pairing

Ιδανικά παντρεύεται με ζυμαρικά που διαθέτουν μυρωδάτες και πικάντικες κόκκινες σάλτσες αλλά αξίζει να συνδυαστεί και με πιάτα μεσογειακής κουζίνας όπου η παρουσία της τομάτας & της ελιάς είναι έντονη. Επίσης είναι μία ετικέτα που θα αγαπήσει πολύ ένα πιάτο όπως αυτό της μανιταρόσουπας.

www.ktimatselepos.gr | facebook: Ktima Tselepos – Κτήμα Τσέλεπος | instagram: @ktima_tselepos | Τηλέφωνο επικοινωνίας: 271 054 4440

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Προθεσμία μέχρι τις 10 Μαΐου για τον διαγωνισμό "Πρασινίζουμε το Γκρίζο"

Οι κάτοικοι καλούνται να μεταμορφώσουν τα μπαλκόνια, τις ταράτσες, τις αυλές και άλλους ανοιχτούς χώρους σε πράσινες γωνιές, να τις φωτογραφίσουν και να τις μοιραστούν στην ιστοσελίδα organizationearth.org.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/05/2024

Διήμερη εθελοντική αιμοδοσία για παιδιά με μεσογειακή αναιμία

Παράλληλα, ξεκινάει ομάδα συμβουλευτικής υποστήριξης ενηλίκων με θέμα το άγχος και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που συναντούν οι άνθρωποι στη διαχείριση της καθημερινότητας τους.

Πολ Όστερ: Ο καπνός εξαφανίζεται

Ο συγγραφέας Πολ Όστερ έφυγε από τη ζωή την τελευταία μέρα του Απρίλη. Ήταν εβδομήντα επτά χρονών.

London Wine Fair 2024: To ελληνικό κρασί σε μία από τις μεγαλύτερες οινικές εκθέσεις

Ετικέτες της χώρας μας θα δώσουν το παρών σε ένα από τα σημαντικότερα οινικά event του πλανήτη.

Το πρώτο σημαντικό βήμα για τον σχεδιασμό αξιοποίησης της ΟΧΕ από τον Δήμο Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων θα αξιοποιήσει το ποσό των 101 εκατ. ευρώ προκειμένου να υλοποιηθούν περισσότερα από 40 σημαντικά έργα και δράσεις τα οποία θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης.

Οι καλύτερες συνταγές για το πασχαλινό τραπέζι

Η Λαμπρή δεν είναι συνώνυμη του οβελία. Μένει ν' ανακαλύψουμε και άλλα υπέροχα πασχαλιάτικα φαγητά. Αν, λοιπόν, έχετε προγραμματίσει να σουβλίσετε αρνί, καλό κουράγιο και καλοφάγωτο, αλλά...

Τα παραδοσιακά γλυκά του Πάσχα, πέρα από τα καθιερωμένα!

Τα νηστίσιμα σκαλτσούνια θέλουν την ώρα τους αλλά είναι υπέροχα, τα πασχαλινά κουλούρια είναι εύκολα και μυρωδάτα, τα τσουρέκια με το κόκκινο αβγό απαραίτητα και γιατί να μη δοκιμάσουμε καλιτσουνάκια με ανθότυρο, τάρτα μελιτίνι ή τα "πουντζά" της Αστυπάλαιας...